Gode skikke i forbindelse med en begravelse

I takt med at vi vokser op, vil vi altid opleve at nogle nære familiemedlemmer eller nære venner af familien dør. Nogle gange vil vores forældre selv tage til begravelsen andre gange, især når du bliver ældre, er det god skik at tage med til begravelsen, hvis afdøde har spillet en større rolle i dit liv.

For de fleste af os, er vores første begravelse en ekstra speciel ceremoni. Man kan sige at det er vores første introduktion med døden. Forhåbentlig er det ikke et nærtstående familiemedlem første gang, men det kan desværre ske. I denne artikel vil jeg tage udgangspunkt i, at du er gæst til en begravelse og altså ikke en af de pårørende. Man kan generelt sige, at de pårørende har frie tøjler, da det er dem der skal bearbejde den store sorg.

Men som gæst er der visse skikke og et etisk kodeks du bør følge. Jeg har forleden dag til en begravelse i Jyllinge som gæst og her oplevede jeg noget, der var helt uhørt og derfor deler jeg i dag mit kodeks for, hvordan du bør opfører dig.

1) Duk op i sort, gråt eller som kvinde hvidt tøj. Sørg for at du er klædt pænt på. Mænd gerne i jakkesæt og kvinder gerne i en mellemlang kjole. Tag ikke noget vildt eller farvet tøj på. Det passer ikke ind til en begravelse.

2) Hvis de pårørende står udenfor kirken, tag deres hånd og sig “Jeg kondolerer” eller “Må jeg kondolere”. At sige at du kondolere er at vise din respekt og forståelse for deres situation.

3) Hvis de pårørende sidder inde i kirken, går du kun hen til dem, hvis du er meget tætte med dem. Det er som regel et tegn på, at de ikke ønsker at snakke med gæsterne endnu.

4) Når du går ind i kirken, så sæt dig på en passende plads. Jo tættere du er på familien og afdøde, jo tættere må du sidde på familien. De to-fire første række er familiens rækker. Herefter kommer nære venner, naboer, kollegaer, bekendte osv. nedefter.

5) Når du sidder i kirken, så sidder du IKKE og snakker højlydt eller griner. Sid og fordyb dig i oplevelsen. Snak så lidt og lavt som muligt. Snak IKKE om ligegyldige hverdags ting. Det hører sig ikke til en begravelse og må vente til bagefter.

6) Når ceremonien er slut, går familien først ud af kirken, hvor efter de forreste rækker følger efter. Du går først, når dem foran dig er gået.

7) Kondoler nu familien igen, de vil som regel stå og vente ved døren.

Følger du disse råd, så skal du nok klarer dig. Bare sørg for ikke at vise stor glæde eller ligegyldighed. Det er en sørgelig begivenhed, hvor du ikke skal græde, men du må gerne vise din respekt med et normal ansigtudtryk og en rolig udgave af dig selv.