Anvendelse af kobberrør til brugsvand

Da du selvfølgelig går i skole og har fysik, så har du helt sikkert også hørt om at nogle materialer reagerer når de kommer i kontakt med f.eks. væsker. Bly er et af de materialer der afgiver rigtig meget når det er i kontakt med f.eks. vand. 

Derfor blev det også for rigtig mange år siden forbudt at bruge blyrør som vandrør i boliger. Vandet indeholdt nemlig så meget bly, at der var en meget stor risiko for, at du ville få blyforgiftning. Som alternativ til blyrør begyndte man nu at bruge stål og/eller kobberrør til brugsvandet.

Grunden til dette valg er, at stålrør er solide og ikke afgiver specielt meget jern til vandet. Ligeledes kommer der hurtigt et lag kalk inde i rørene der forhindrer vandet i at komme i kontakt med rørene. Kobberrør har også været meget anvendt, da det er nemmere at hænge op under loftet i f.eks kældre end, hvad stålrør er. Nu viser det sig desværre bare, at kobberrør måske ikke har været det bedste valg til brugsvand. Når der kommer varmtvand igennem kobberrørene afgiver de nemlig mere kobber til vandet, end under normale omstændigheder og det giver altså for høje koncentrationer af kobber i vandet. I sidste ende kan dette også lede til en kobberforgiftning.

Så nu står der altså en masse husejere der skal til at have skiftet kobberrørene i boligen ud med stålrør eller måske noget nyt, og netop her kommer min pointe. I takt med at vi blive klogere og klogere, opdager vi negative sider ved mange af de byggematerialer vi har brugt i vores boliger. Dermed har vi brug for nye, billige, solide og sunde materialer i byggeindustrien. Har du derfor en professor/opfinder inde i dig, så er du altså meget eftertragtet i fremtiden. Virksomheder vil stå i kø for at få fat i dig og, opfinder du et nyt smart materiale/produkt på egen hånd, kan du tjene rigtig mange penge ved selv at producere og sælge materialet til byggeindustrien. Bare et godt tip herfra.