Livet med slidgigt

Når kroppen sætter begrænsninger i hverdagen og giver smerter og ubehag, kan det være svært at acceptere. Her er det rart at have mennesker, både nære venner og familiemedlemmer, omkring sig til at støtte sig igennem processen. Det vigtigste er at prøve at bevare roen og overblikket, selvom mange dele af ens daglige rutine bliver tilpasset eller måske endda vendt på hovedet. Her kommer 4 punkter, som man kan starte med at overveje sammen med sine nærmeste.

Brug hjælpemidler
Første skridt er at kigge nærmere på hverdagens små mønstre. Her er der både tale om baderutiner, hvordan man bevæger sig rundt i køkkenet, samt opgaver omkring huset og i haven. Der findes et rigtig bredt udvalg af redskaber og værktøj, der er designet til at gøre det små gøremål lettere, for eksempel en brødsav, der holder håndleddet i en afslappet stilling. På samme måde kan en automatisk sovseomrører også spare håndled, albue og skulder for unødige, kontinuerlige bevægelser.

Prøv at kigge på hjælpemidler online eller snak med bopælskommunen omkring, hvilke muligheder de vil anbefale.

Planlæg dagen
Det næste man bør overveje er, om man kan give sig selv mere energi i hverdagen. Mange med leddegigt eller slidgigt oplever at blive ufattelig trætte i løbet af dagen. Her kan det anbefales at planlægge sin dag, så man ikke laver en hel masse ad én gang, men i stedet deler opgaven op i flere dele. Dette kan for eksempel dreje sig om havearbejde. I stedet for at bruge et par timer én dag i ugen på at luge og passe haven, kan man med fordel lave en aftale med sig selv om at bruge 10 minutter hver formiddag.

Du vil opleve mindre træthed og samtidig også mindre ukrudt, da det hele tiden holdes nede.

Overvej smertelindrende
Mange gigtpatienter oplever stor glæde og forhøjet livskvalitet ved at tage medicin rettet specielt mod gigtsmerter. Her er blandt andet glucosamin yderst velegnet, da det målrettet går ind og lindrer smerter og ubehag som følge af gigt.
Ved at tage medicin der er målrettet din sygdom og symptomer, kan nogle endda opleve at andre type af medicamenter kan reduceres. Dette kan man også opleve, hvis man følger et genoptræningsprogram eller holder mange pauser i løbet af dagen, da det giver kroppen en chance for at lade op igen.

Snak om det
Når man har kigget på alt det praktiske og har fået det op at køre stille og roligt, så er der stadig et meget vigtigt trin tilbage: Det er at snakke om sine problemer. Umiddelbart lyder det ikke som noget stort, men for mange kan det være svært længst inde at acceptere at man ikke kan gøre de ting man plejer og at man ofte skal holde pauser og lange hvil.
Hvad end man vælger at snakke med venner eller en professionel er ikke så vigtigt, så længe man bare snakker om det, så det ikke går og tynger hovedet i det daglige.